PLAGILE adica distrugerea tesuturilor, sunt provocate de un agent mecanic, termic, chimic etc. In Artele Martiale, desi sunt rare, se intalnesc cele produse de agenti mecanici ( care cauzeaza plagi superficiale ).
Primul ajutor consta in dezinfectarea plagii cu apa oxigenata sau alcool. Acest lucru se face din interiorul plagii spre margini iar apoi aplicarea unui praf de sulfamida deasupra sau tetraciclina unguent, bandajarea ei si daca este cazul trimiterea sportivului la medic.
CONTUZIILE sunt leziuni ale tesuturilor, provocate de actiunea unui agent mecanic care actioneaza pe o suprafata mai intinsa, fara a intrerupe continuitatea tegumentelor. Gravitatea unei contuzii depinde de forta agentului traumatizant, de natura acestui agent, de elasticitatea tesuturilor si de regiunea asupra careia s-a produs contuzia. Anterior am descris contuzia cerebrala si am catalogat-o ca fiind unul dintre accidentele grave. In continuare vom face referire la contuziile care pot fi catalogate ca accidente usoare.
• Echimozele sunt pete de culoare vanata-albastruie care apar in tegumente ca urmare a unei hemoragii datorate traumatismului.
• Petesiile sunt firisoare sub piele de culoare vanata-albastruie, care se datoreaza aceleiasi cauze ca la echimoze.
• Hematoamele reprezinta acumulari de sange in cantitate mai mare sub piele, datorate traumatismului. Aceste contuzii se pot produce la nivelul articulatiilor, oaselor, muschilor sau nervilor periferici.
Primul ajutor la contuziile articulare consta in aplicarea unor comprese reci la nivelul traumatizat si a unui bandaj compresiv ( cu presiune pe articulatie ).Se recomanda repaus si fizioterapie. In contuziile oaselor primul ajutor consta in aplicarea unor comprese reci local, apoi se recomanda fizioterapie. Contuzia muschilor ( care este insotita de rupturi vasculare in profunzimea muschiului, aparitia hematomului, tumefactia regiunii, durere si imposibilitatea contractiei normale a muschiului ) are ca metoda de prim ajutor aplicarea de comprese reci repausul si aplicarea unui bandaj compresiv primele 24 de ore. In contuziile nervilor periferici se va interveni cu aplicatii de caldura local, ce au capacitatea de a micsora excitabilitatea nervului si scaderea durerii.
• Cucuiul se produce ca urmare a lovirii cutiei craniene si nu este altceva decat un hematom sub pielea capului.
Primul ajutor consta in aplicarea de comprese reci la nivelul respectiv, care trebuie schimbate des. Daca socul a fost foarte puternic, sportivul trebuie trimis neaparat la medicul specialist pentru un examen de specialitate.
• Bursitele sau tumefierea marilor articulatii si umplerea lor cu lichid, datorate traumatismelor repetate. Sportivii la care se constata aparitia bursitelor vor fi trimisi de urgenta la spital pentru tratament specific.
|