LUXATIILE sunt accidente destul de grave si apar destul de des in Artele Martiale. Luxatia reprezinta o leziune traumatica caracterizata prin pierderea durabila a raporturilor anatomice dintre suprafetele articulare prin fortarea limitelor anatomice ale articulatiei in cauza, incat suprafetele articulare nu mai sunt in contact si se deplaseaza in afara spatiului articular. De obicei, luxatiile sunt insotite de intinderi grave ale ligamentelor corespunzatoare sau chiar de ruperea acestora, iar unul din capetele articulare ramane blocat in afara spatiului articular. Cele mai des intalnite in Artele Martiale sunt :
• Luxatia cotului are ca mecanism de producere hiperextensia fortata, precum si caderea pe mana cu cotul in extensie. Se poate remarca usor datorita deformarii specifice a cotului, tumefierii rapide a regiunii, durerilor mari si impotentei functionale.
Primul ajutor consta in reducerea imediata a luxatiei. Ea se face prin fixarea bratului, dupa care se intinde antebratul cu grija in jos in lungul corpului si eventual, se roteste putin dar usor pana revine in capsula articulara. Apoi se imobilizeaza antebratul cu o fasa de gat ( deci in flexie ), se administreza calmante si se trimite sportivul la spital.
• Luxatia scapulo-humerala, desi nu are o frecventa mare in Artele Martiale, totusi o prezentam pentru orice eventualitate. Mecanismul de producere este reprezentat de caderea brusca pe o parte a corpului cu membrul superior in extensie din cot, rotatie externa si abductie fortata, caderea pe umar cu membrul superior corespunzator inapoi etc. Luxatia scapulo-humerala da o durere ascutita la nivelul umarului si in intreg membrul superior, impotenta functionala si blocarea caracteristica, iar sportivul isi sustine membrul superior traumatizat cu mana sanatoasa. Capul humeral poate fi deplasat si blocat inainte ( luxatie anterioara ), inapoi ( luxatie posterioara ), sau in jos ( inferioara ).
Primul ajutor consta in reducerea rapida, dar cu atentie, a luxatiei, deoarece organismul este "incalzit" si nu se cere anestezierea sportivului. In caz de nereusita, transportarea de urgenta la spital este absolut necesara. Reducerea luxatiei scapulo-humerale se poate face prin mai multe metode ( Metoda lui Hipocrat si Metoda lui Von Artl ). Vom detalia Metoda lui Hipocrat : sportivul este asezat pe spate, i se introduce calcaiul sub axila, si se apasa aici concomitent cu tragerea de membrul superior respectiv in lungul corpului.
ENTORSELE sunt traumatisme ale articulatiilor, care se produc prin exagerarea unor miscari fiziologice obisnuite, sau prin executarea unor miscari anormale, nefiziologice. In timpul producerii lor, se modifica usor raporturile anatomice normale dintre suprafetele articulare, dar revin imediat la normal.
Entorsele se manifesta prin dureri imediate, limitarea capacitatii functionale a articulatiei, tumefierea regiunii la scurt timp, echimoze ( pete vinete- albastrui sub tegumente ce rezulta din hemoragii ). De asemenea pot apare : hidrartroza ( revarsarea de lichid in articulatie), hemartroza ( revarsarea de sange in articulatie ), miscari anormale ( in entorse cu rupturi complete de ligamente ) etc.
Entorsele sunt de trei feluri, dupa gravitatea lor :
• entorsa de gradul I (ce se caracterizeaza prin simpla intindere a ligamentelor, fara leziuni macroscopice);
• entorsa de gradul II (in care apar rupturi partiale ale ligamentelor);
• entorsa de gradul III (unde se produc rupturi complete ale ligamentelor, insotite de complicatii).
Cele mai frecvente entorse in Artele Martiale se produc la nivelul membrelor inferioare, la degete, glezne si genunchi.
Primul ajutor consta in asezarea articulatiei in repaus, comprese reci la nivelul respectiv, imobilizarea articulatiei cu fase, eventual calmante si apoi trimiterea acestuia la spital ( este indicat sa nu se foloseasca pentru deplasare membrul inferior afectat ).
|