FRACTURILE reprezinta accidente destul de grave, dar sunt rare chiar si in Artele Martiale. Cele mai des intalnite sunt :
• Fractura de coaste, care se poate produce prin lovire sau caderea adversarului peste sportiv. Cel accidentat nu se mai poate ridica, acuza dureri mari in regiunea accidentata, tumefierea locala devine vizibila in scurt timp, respiratia ii este din ce in ce mai greoaie, are senzatii repetate de tuse, i se usuca buzele, iar paloarea fetei este insotita de transpiratie.
Primul ajutor consta in intinderea accidentatului pe un loc drept si va fi transportat de urgenta la spital ; in acest timp i se vor administra calmante si sedative S.N.C.
• Fractura de clavicula este mai grava decat fractura de coasta, dar mai rar intalnita. Ea se produce mai ales prin caderea gresita pe umar, cot sau mana, sau prin caderea unui luptator peste partenerul sau aflat la sol. Indiferent de zona in care se produce fractura, sportivul acuza dureri foarte mari , nu poate misca jumatatea corpului de partea careia s-a produs fractura si se constata usor tumefierea zonei.
Primul ajutor consta in imobilizarea membrului superior corespunzator pe torace, i se dau calmante si sedative S.N.C. si i se vor aseza comprese reci la locul dureros. Sportivul va fi transportat de urgenta la spital.
• Fractura de coloana este de mare gravitat si se poaate produce prin caderea brusca ( mai ales in cap ), insotita de hiperflexia coloanei vertebrale. Din fericire in Artele Martiale aceste accidente sunt extrem de rare.
Primul ajutor consta in intinderea sportivului pe un plan drept si rigid ( de exemplu o banca ) si transportarea acestuia de urgenta la spital, cu mare grija si fara a fi miscat din pozitia in care a fost asezat ; in caz contrar, se poate cu usurinta sectiona maduva spinarii. In cazul unui astfel de accident sportivul isi pierde cunostiinta, sau acuza dureri mari la locul respectiv, se constata paloarea fetei si uneori nu poate misca membrele. Acest indiciu este foarte pretios si este bine a i se verifica sportivului reflexele in acest sens.
• Fractura de olecran se produce prin cadere in cot. Este insotita de dureri mari, imobilizarea membrului superior in flexie, tumefiere locala, paloarea fetei, transpiratie si senzatie de sete.
Primul ajutor consta in administrarea de comprese reci, calmante si sedative S.N.C., imobilizarea membrului superoir de torace si transportul de urgenta la spital.
• Fractura oaselor antebratului se produce mai ales prin caderea pe mana si foarte rar din cauza unui blocaj efectuat cu acesta. Sportivul acuza dureri foarte mari, fragmentele osoase se deplaseaza uneori si proemina la nivelul pielii, tumefierea este evidenta, degetele nu se mai pot misca sau se misca numai partial si greoi, dar de regula impotenta functionala este caracteristica pentru intreg membrul superior.
Primul ajutor consta in imobilizarea antebratului cu atele, administrarea de calmante si sedative S.N.C. si transportarea de urgenta la spital.
• Fracturile deschise sunt foarte rare in Artele Martiale.
Primul ajutor, in cazul in care totusi se intampla acest lucru, consta in oprirea hemoragiei cu antihemoragice locale si comprese sterilizate, iar transportarea la spital se face de urgenta.
FISURA reprezinta intreruperea continuitatii osului pe o mica portiune din grosimea acestuia. Este insotita de dureri locale, tumefiere si uneori hematom.
Primul ajutor consta in punerea unei comprese reci la locul respectiv, se administreaza si aici calmante si se face transportarea la spital.
|