In Artele Martiale ca si in orice alt domeniu care implica o posibila confruntare, de orice factura ar fi aceasta, pregatirea psihologica este esentiala.
Vom incerca o scurta, dar speram utila, introducere in acest domeniu care sa ajute practicantii de Arte Martiale in drumul lor spre Cunoastere…
A.) OBIECTIVE OPERATIONALE :
-Sa identifice modalitatile corecte de interventie pentru a controla si intari starea psihica si fizica;
-Sa aplice corect tehnicile de relaxare pentru asigurarea recuperarii rapide dupa efort si ameliorarea odihnei;
-Sa asigure dezvoltarea increderii in sine prin capacitatea proprie de programare a comportamentului.
Sportivul/luptatorul are nevoie de asigurarea fortei si stabilitatii psihicului pentru prevenirea si diminuarea stresului si efectelor psihice negative determinate de conditiile obiective ale luptei sportive sau neconventionale si de actiunile de influentare psihologica desfasurate de adversar.
In acest sens, metodele si tehnicile individuale de relaxare si fortificare psihica ajuta pe fiecare practicant sa depaseasca cu rezultate calitative pericolele si situatiile deosebite ce apar pe strada sau in ring/pe tatami.
Cele mai importante tehnici de control, relaxare si fortificare psihica, aflate la dispozitia fiecarui practicant de Arte Martiale, sunt: autosugestia, respiratia controlata, relaxarea analitica si meditatia.
1. Autosugestia este o metoda de autoreglare a starilor psihice prin reactia proprie la un semnal, utilizând ca stimul declansator cuvantul si gandurile.
Este metoda prin care se asigura depasirea unor bariere psihologice si fizice, a unor imagini despre sine negative ale luptatorului ce au ca element central ideea de „nu pot“, „imi este imposibil“, „sunt epuizat“, „sunt bolnav“etc.
Specificul metodei consta in realizarea unei stari de relaxare, de detasare de preocuparile curente, si repetarea de câte 20-30 de ori a telului propus, cu voce soptita.
La modul ideal se face de doua ori pe zi (dimineata si seara), iar formula utilizata este intotdeauna la timpul prezent si afirmativa (negativa). Exemplu: „sunt calm si energic“, „ies bine din orice situatie“, „sunt puternic“, „sunt sanatos“, sau „nu sunt singur“, „nu sunt slab“ etc.
Se repeta aceeasi formula pana la reusita deplina care apare rapid dupa 2-3 saptamani.
2. Respiratia controlata, ca cea mai simpla tehnica de invatat consta in controlul voluntar propriu al respiratiei. Se incepe cu o inspiratie profunda, completa, abdominala, se continua cu expiratia completa a aerului din plamâni si apoi cu deplasarea abdomenului spre coloana vertebrala, prin comprimarea diafragmei, concomitent cu inchiderea traheii (fara a inspira) si dilatarea toracelui.
Se creeaza o „forma de aer“ care se mentine 10-15 secunde; apoi urmeaza o inspiratie totala, aerul umple complet plamanii, toate alveolele fiind oxigenate (de regula capacitatea pulmonara este redusa la 1/3 din posibilitati, pentru ca nu se respira decât la nivelul treimii superioare a plamanilor). Pentru inceput se executa de 1-10 ori pe zi.
3. Relaxarea analitica consta in constientizarea de catre sportiv/luptator a concentratiei diferitelor grupe musculare, urmata de intentia de a le reduce si anihila. Pentru inceput ne asezam, la orizontala si ne eliberam constrângerea vestimentatiei si inchidem ochii.
Apoi constientizam crisparea diferitelor gupe de muschi parcurgând mental si rapid toate zonele corpului; percepem aceasta stare si o aducem in prim planul atentiei. Ne concentram fie pentru a incerca sa risipim senzatia de disconfort, fie pentru a o mentine in controlul atentiei, fara sa ne imaginam nimic.
In câteva minute tensiunea se reduce, respiratia este profunda si lenta, starea de disconfort este inlocuita cu o senzatie de relaxare. Treptat practicantul/sportivul se desprinde cu relaxarea diferentiala, pe grupe musculare a intregului corp, in mod progresiv si analitic.
4. Meditatia reprezinta tehnica de a patrunde sistematic si voluntar in propriile profunzimi interioare ale individului. Se incepe prin asezarea comoda pe un scaun sau alt suport odihnitor, având spatele drept si picioare relaxate.
Mainile trebuie sa cada firesc, comod, cu palmele in sus, una peste alta sau cu degetele intrepatrunse. Este important ca mainile sa se atinga. Pleoapele se coboara de la sine, iar atentia se orienteaza spre interior, convenind ca orice stimul sonor venit din exterior nu este neaparat perturbator (el nu ne va tulbura deoarece noi nu ne propunem sa-i rezistam si sa-l analizam, nu ne gandim la el).
Orientarea psihicului spre interior se realizeaza prin concentrarea pe fluxul respiratiei si gasirea unui punct de echilibru (asistam la „spectacolul lumii externe si interne”, dar nu intervenim), simtim dar nu reactionam, nu ne gandim la ceea ce se intampla in jurul nostru.
Starea nu dureaza mult, dar odata realizata va fi mai usor de indus ulterior. Constientizand incet si fara efort, respiratia si cortexul se relaxeaza urmand corpul. Psihicul depaseste dualitatea constient –inconstient. Intreaga armonie este in noi. Dupa 15-20 minute se revine lent (in 1-2 minute) miscând progresiv mâinile, capul, deschizand lent ochii.
Vom sti ca executam corect operatiile si suntem pe calea cea buna atunci cand se produc fenomenele urmatoare:
-incetinirea respiratiei;
-nu mai simtim parti ale corpului sau chiar corpul intreg;
-simtim o presiune placuta, racoroasa in zona frontala;
-avem senzatia ca stimulii externi sunt interni;
-traim câteva secunde fara inhibitie, fara motiv, fara obiect.
Pot aparea gânduri, emotii si senzatii similare cu cele din somn (furnicaturi, usoare zvâcnituri); metabolismul se reduce chiar mai accentuat decât in somn.
Pentru a asigura reusita acestor tehnici respectati algoritmul si conditiile specifice de ambianta ( posibile cu putin efort si interes chiar la sala sau la domiciliu ).
B.) PRECIZARI METODICE
Evaluarea pregatirii psihice pentru lupta se face pe baza rezultatelor obtinute la aceasta categorie de antrenament si a celor inregistrate la intreg ansamblul activitatii martiale/sportive.
Aprecierea individuala se face pentru a stabili nivelul pregatirii psihice al fiecarui practicanti/sportiv, iar aprecierea generala se face pentru stabilirea nivelului de pregatire psihica al intregului colectiv, in ansamblu.
Evaluarea standardelor de performanta ce vizeaza formarea cunostintelor/deprinderilor/automatismelor se realizeaza la finalul fiecarei teme. Evaluarea ansamblului cunostintelor asimilate, a deprinderilor, convingerilor si calitatilor psiho-morale se realizeaza la sfarsitul fiecarui an calendaristic/competitional.
C.) STANDARDE ALE PREGATIRII PSIHICE - PUNCTAJ
1. Insusirea continutului si modalitatilor de manifestare individuala, in plan comportamental, a trasaturilor morale si de lupta. 0 - 7
2. Intelegerea continutului, opiniei personale si de grup, a obligatiilor luptatorului pentru formarea corecta si cresterea eficientei acestora. 0 - 4
3. Cunoasterea particularitatilor continutului rezistentei psihice si a starilor psihice negative. Identificarea simptomelor aparitiei teamei, fricii si panicii si a masurilor de prevenire si diminuare a actiunii acestora. 0 - 7
4. Stabilirea si descrierea continutului si particularitatilor stresului de lupta. Recunoasterea simptomelor aparitiei stresului si a actiunii luptatorului pentru diminuarea actiunii acestuia in activitatea sportiva/zilnica. 0 - 3
5. Recunoasterea fenomenelor si proceselor specifice dezinformarii, a modalitatilor principale de manifestare a acesteia: zvonul, intimidarea, inocularea suspiciunii si neincrederii. Localizarea principalelor caracteristici si a actiunilor ce trebuiesc desfasurate de sportiv/practicant pentru inlaturarea disfunctionalitatilor introduse de fiecare modalitate de manifestare. 0 - 9
6. Utilizarea corecta a tehnicilor de relaxare si fortificare psihica. 0 - 12
TOTAL PUNCTAJ ACORDAT 42
Pe baza insumarii punctelor, se acorda calificative, astfel:
- 0 - 20 puncte, calificativul „NESATISFACATOR“;
- 20 - 30 puncte, calificativul „CORESPUNZATOR“;
- 30 - 37 puncte, calificativul „BINE“;
- 37 - 42 puncte, calificativul „FOARTE BINE“.
Calificativele finale individuale ale sportivului/practicantului la pregatirea psihica reprezinta totalul calificativelor acordate atât la pregatirea psihica pentru lupta de strada sau competitionala, cât si la fiecare tip de antrenament ( fizic, tehnic, tactic ).
Aceste calificative reflecta nivelul cunostintelor, convingerilor si calitatilor psiho-morale, intreg comportamentul practicantului de Arte Martiale/sportivului in viata cotidiana sau in competitii.
Putem sa incercam si o auto-evaluare…nu fiti surprinsi daca rezultatele voastre din viitor, din multe alte domenii, vor coincide cu calificativele de mai sus…
|